Tysk finalseger för Benji T-P

av Claes Uddgren -

Vid den andra deltävlingen i Tyska Mästerskapet lyckades Benjamin Törnqvist-Persson vinna den andra finalen efter att ha kommit på 13:e plats i den första. Även Emil Skärås och Brandon Nilsson höll sig långt framme.
 Läs mer...

Wilgot i stöten

av Claes Uddgren -

Wilgot Edqvist är i stöten just nu. Vid MKR-premiären i Västerås var det ingen som rådde på hans Kubica. Wilgot vann nämligen alla fyra loppen i Junior 125. Troligtvis vann han även tidskörningen, men det får vi aldrig veta, då Amigoo brakade ihop efter bara ett varv.
 Läs mer...

Trist MKR-avslut på söndagen

av Claes Uddgren -

För att inte spräcka tidsschemat och få för lite tid mellan söndagsklasserna i MKR-premiären tillät SMK Västerås att OK Junior fick vara med trots att det bara fanns fem kartar på plats. Det blev som väntat inte mycket underhållning. Denna klass trivs ju bäst söder om Vättern.
 Läs mer...

Bara fem KZ i MKR

av Claes Uddgren -

Under lördagens MKR-tävling i Västerås kördes KZ 2 med blott fem deltagare. Märkligt att det inte kom fler, då racet inte kolliderade med någon annan tävling i Sverige. Visserligen kördes EM samma helg, men där var de flesta svenskarna från Sydsverige förutom SMK Västerås egen Emil Skärås.
 Läs mer...

Hög klass på J60

av Claes Uddgren -

Junior 60 körde under den heta lördagen vid MKR-premiären i Västerås. Det var inte fler än 14 kartar på plats, men de hade hög klass, kanske bättre än de i SKCC.
 Läs mer...

Inga framgångar vid KZ-EM

av Claes Uddgren -

Det gick "sådär" vid EM-årspremiären för KZ och Academyklassen på franska Salbris, där tio svenskar kämpade i tre klasser. Bästa resultatet nåddes av Benjamin Törnqvist-Persson, som blev tia i KZ 2-finalen.
 Läs mer...

Gustav omutlig i Mini

av Claes Uddgren -

Gustav Ryderdahl toppade samtliga fyra åk under MKR-premiären på hans hemmabana Hälla Ring. I de tre första skuggades Gustav av Rättviks Fred Lénström, men i sista finalen blev Fred nerpetad till fjärdeplatsen. Det var Sebastian Svensson och Junior Jonsson, som tog sig upp på prispallen.
 Läs mer...

Johanna bäst på hemmaplan

av Claes Uddgren -

Rasbos Johanna Jansson var i praktform vid Chicken Race på sin hemmabana. Hon körde i Junior 125 och vann tre av de fyra lopp hon ställde upp i. Dessutom var hon först i mål i ett race men bestraffades och flyttades ned. Klubbkompisen Sofia Svennberg-Jakobsson såg ut att kunna haka på, men motorproblem störde hennes framfart, så till slut blev det…
 Läs mer...

Enkel match för Theo

av Claes Uddgren -

Theo Thorszelius hade inga bekymmer med att ta hem rubb och stubb i Junior 60, som ingick i Chicken Race. Hemmaföraren vann enkelt på sin hemmabana Rörken Ring före Södertäljeparet Teodor Ödmark och William Dahlin.
 Läs mer...

Kalle i stöten

av Claes Uddgren -

Hastigt och lustigt blev det Chicken Race i Rasbo, som fick ta hand om andra omgången av Rotax Max Challenge, men deltagarna i DD 2 svek, så denna klass blev inställd. På plussidan var det bra väder, om än inte lika varmt som vid RMC-premiären i Klippan. Jeppe Sjöberg såg in i det längsta ut att kunna ta hem Rotax Maxfinalen, men Kalle Åstrand var…
 Läs mer...

Ny kartserie ersätter Cambio Cup

av Claes Uddgren -

Cambio Cup läggs på is på obestämd tid. Anledningen är att Sv Bilsportförbundet har startat en ny serie för att promovera CIK:s internationella klasser KZ2, OK, OK Junior samt Junior 60. Dessa klasser har alltid haft ett starkt fäste i syd-Sverige så den nya serien Swedish Kart League kommer helt att köras från Jönköping och söderut. Av de fem…
 Läs mer...

Emil bäst i tyska mästerskapet

av Claes Uddgren -

Tyska Mästerskapet har länge varit ett populärt mål för många svenskar. När årets mästerskap drog igång i Italien (!), fanns sju svenskar på plats. Bäst av dem lyckades Emil Skärås, som var sexa och femma i de båda finalerna i KZ2.
 Läs mer...

Framgång för Noah och Joel i WSK-finalen

av Claes Uddgren -

Samma helg som den svenska kartpremiären i Klippan körde WSK sin final i Super Masters på Sarnobanan i Italien. Här körs även en EM-tävling 20-22 april. Av de 18 svenskarna på plats gick det bäst för Noah Milell och Joel Bergström. Noah kom trea i OK-finalen och Joel fyra i Minifinalen.
 Läs mer...

Stor svensk klang- och jubeldag vid Rotax Euro Trophy

av Claes Uddgren -

I år körs Världsfinalen i Rotax Challenge i Brasilien. Det låter mycket lockande. Vem vill inte åka dit? Kanske var det den största anledningen till att intresset för nyskapade Rotax Euro Trophy ökade till ett antal, som vi inte har sett de senaste åren. Så när premiären skedde den gångna helgen i belgiska Genk fanns hela elva förhoppningsfulla…
 Läs mer...

BNL genrep Rotax Euro Genk

av Claes Uddgren -

BNL lade sin öppningstävling för Rotaxkartar precis en vecka före Euro Challengepremiären på samma bana. Det drog naturligtvis en massa extra förare, som nu fick en extra chans att träna på banan i Belgien. Bland annat fanns fyra svenskar på plats. Bäst gick det för Hannes Morin, som fanns med i täten hela tiden och aldrig var sämre än fyra i…
 Läs mer...

Mini

av Claes Uddgren -

Till Klippan Cup kom 13 förare - samtliga svenska - Jag minns när klassen hade tresiffrigt deltagarantal med så många finaler att man fick ta till halva alfabetet.
 Läs mer...

Philip Victorssons viktoria i J125

av Claes Uddgren -

Många av lördagens förare bytte kart, motor eller bara däck och tävlade i söndagens båda 125-klasser - Junior och Senior. Det strömmade in anmälningar, men det blev många återbud, så båda klasserna slapp köra en B-final. I Junior 125 var det raka spåret för Philip Victorsson, som dagen innan hade tävlat i OK Junior. Nu hade han en kart med en…
 Läs mer...

Trist krasch ändade Klippan Cup

av Claes Uddgren -

Tvådagarstävlingen Klippan Cup med elva klasser gick tämligen smärtfritt fram till söndagens sista heats näst sista varv, då det inträffade en allvarlig krasch, som medförde att det sista varvet körde med slow-skyltar uppe. De båda skadade svimmade av och behövde pyssla om i närmare en timme, innan det ambulansfärd till Helsingborgs Lasarett. Vid…
 Läs mer...

Tunt i KZ 2

av Claes Uddgren -

Cambio Cup är pausad (nerlagd?) och i dess ställe kommer Swedish Kart League, som startar i Helsingborg 14-15 april. Kanske är anledningen till att bara tolv man kom till Klippan Cup och då var tre av dem danskar.
 Läs mer...

Tunt och onödigt i OK

av Claes Uddgren -

Vad OK-klassen skulle i Klippan Cup att göra var det nog många som undrade över. Det fanns ju redan tio klasser innan och med bara åtta anmälda så kunde man ju lika gärna ställt in i stället för att förlänga söndagen med en dryg timme. I Helsingborgs kommande race är de tio, sedan gänget från WSK-serien i Italien kommit hem.
 Läs mer...

Oscar stannade hemma

av Claes Uddgren -

Förre Rasbo-föraren Oscar Pedersen, som likt många andra gått över till KAK Motorsport, har under vintern kämpat i Italien med bland annat WSK-serien Super Masters. Dess final gick samma helg som Klippan Cup. Medan de övriga Italien-fararna stannade nere på kontinenten, så stannade Oscar hemma. Det ångrar han nog inte, då han kom att dominera…
 Läs mer...

Småland i Microtoppen

av Claes Uddgren -

Smålänningarna dominerade i Microklassen. Kalmars Karl Engebladh och Lessebos Ludvig Fransson (från Hultsfred) dominerade och Karl grejade finalsegern före Ludvig med SMK Västerås William Palm trea.
 Läs mer...

Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.