Micro Raket Cup Västerås

av Claes Uddgren -

I år körs Raketcupen vid samtliga Rotax Max Challenge-tävlingar. Och inte nog med det - nytt för året är att även Microklassen fått en egen Raketcup. Liksom i Mini körs det 18 finaler under året. Från början var det till och med tänkt att det skulle bli 20 finaler, men vid premiäromgången i Västerås kördes bara två finaler.
 Läs mer...

Stefan nysatsar

av Claes Uddgren -

Efter många, många år inom Superkart och bara enstaka inhopp i olika klasser med olika chassimärken har Malmös Stefan Malm nu bestämt sig för att satsa på DD 2 med en Tonykart. Det kunde knappast ha gått bättre, då Stefan vann båda finalerna i Västerås vid Rotax Challenge-premiären.
 Läs mer...

Hemmaseger för Leo

av Claes Uddgren -

Sista klass ut vid Rotax Max Challenge och Raket Cup var Miniklassen, som under tidigare år var ensam i Raketcupen. Det syntes också på deltagarantalet, som bjöd på den hyggliga siffran 25 startande. Arrangörerna på Hälla Ring kunde även glädja sig åt att deras Leo Palmgren vann båda finalerna, vilket var en smula överraskande. Leo hade inte…
 Läs mer...

Hannes i stöten

av Claes Uddgren -

Fjolårets mästare i Rotx Junior, Hannes Morin, fortsatte i samma spår, när årets första två deltävlingar kördes på Hälla Ring i Västerås. Han vann nämligen båda lördagsfinaler utan större besvär. Under söndagens båda finaler var han etta i den första och trea i den andra.
 Läs mer...

Äntligen start för lite större Rotax Challenge

av Claes Uddgren -

Årets Rotax Max Challenge skiljer sig en hel del från tidigare års omgångar. De flesta tävlingarna körs nämligen som exklusiva Radne-helger med enbart Rotax- och Raketmotorer på schemat. Vid något tillfälle är även KZ2:s Cambio Cup med. Dessutom har Radne motor anskaffat ett partytält med egen prispall, där tättrion efter varje final hyllas med…
 Läs mer...

Dubbla åttondeplatser i Genk-EM

av Claes Uddgren -

Vid Genks EM-tävling tog båda Douglas Lundberg i KZ 1 och Alexander Dahlberg i KZ 2 varsin åttondeplats i finalen. För KZ 1 var det den andra deltävlingen, medan det var premiär för KZ 2. Samma gällde för Academyklassen, som inte har körts tidigare i år.
 Läs mer...

Kyligt som vanligt i Klippan

av Claes Uddgren -

Traditionellt var det KS Klippan, som startade den svenska kartsäsongen. Och lika tradtionellt var det råkallt båda dagarna, så det gällde att ha mycket luft i däcken redan från start. I år ingick Klippan Cup inte i någon serie, men likväl fanns alla vanliga klasser med, så det blev långa dagar och söndagsfinalerna var inte avklarade förrän 18.45.
 Läs mer...

Norton tolva i Italien

av Claes Uddgren -

När det italienska mästerskapet drog igång till Valborgsmässoafton fanns tre svenskar på plats i South Garda. I KZ 2 återfanns Brandon Nilsson. Det gick illa under kvalen, så det blev B-final. Men här smet skåningen in på tredje plats och körde sedan upp sig till 16:e plats i den första finalen och tog sedan 20:e i den andra med sin Goldkart.
 Läs mer...

Euro Rotax-start

av Claes Uddgren -

Nio svenskar hade rest ner varav sex tävlade i Rotax Senior, där vi även hittar det bästa resultatet genom Hugo Anderssons åttonde plats. Annars var det mest märkvärdiga att hela sextetten tog sig till final!
 Läs mer...

WSK 4 i Sarno

av Claes Uddgren -

Den fyra tävlingar långa vinterserien WSK Supermasters avslutades samma helg, som säsongen i Sverige startade i Klippan, d v s 7-9 april. Och det var italienska Sarno, som hade arrangemanget och därmed fick en generalrepetition inför EM-premiären på samma bana två veckor senare.
 Läs mer...

WSK på Castelletto

av Claes Uddgren -

Det var ett tag sedan ni såg någon text från mig, men det har haft sina randiga skäl. Först var det utomlandssemester under mars, varpå jag knappt efter hemkomsten hamnade på sjukhus. Tillfrisknade dock fort, men orken saknas, så jag tänkte nu att det är dags att redogöra för vad som har hänt ute i stora, vida världen samt här hemma.
 Läs mer...

Viktor Gustavsson bäste svensk på South Garda

av Claes Uddgren -

Winter Cup är ett populärt namn på karttävlingar i sydeuropa. Nu senast är det South Garda i italienska Lonato, som har kört en vintercup med 15 svenska förare på plats i fyra klasser. Viktor Gustavsson i OK Junior var den som åkte hem med det bästa resultatet - en sjätteplats.
 Läs mer...

Lucas på pallen i Spanien

av Claes Uddgren -

Den gångna helgen kördes det ju en stortävling i Italien. Men det kördes också en mindre tävling i det förmodligen varmare Spanien. Närmare bestämt i Campillos, dit nollåttorna Lucas Stenberg och Wilgot Edqvist hade tagit sig. De båda tävlade i Rotax Junior, där det var premiär för Wilgot. Han fick ganska omgående problem med värkande revben,…
 Läs mer...

Bra premiär för Douglas Lundberg

av Claes Uddgren -

När årets WSK Super Mastersserie drog igång på Adriabanan i Italien bara en vecka efter det att WSK bjudit på Champion Cup, så var skåningen Douglas Lundberg på plats hos sitt nya team Sodi. Och det funkade med en gång. Douglas var aldrig sämre än femma över mållinjen någon gång. Trots det slutade han sexa i finalen efter att ha fått tio sekunders…
 Läs mer...

Noah Milell bäste svensk i premiären

av Claes Uddgren -

Inte mindre än 17 svenska förare dök upp på Adriabanan i norra Italien den sista helgen i januari, då det var dags för WSK Champion Cup. Det var ingen serietävling, men däremot en uppvärmning inför kommande helgs seriestart i WSK Masters på samma bana. Det tävlades i fyra klasser och det bästa finalresultatet gjordes av Kristianstads OK-förare…
 Läs mer...

Hannes bäst när fem av sju gick till final

av Claes Uddgren -

Den årligen återkommande Världsfinalen för alla Rotaxvinnare världen över hade i år förlagts till Sarno i Italien. Sex svenskar kvalificerade sig den vanliga vägen genom att komma bland de två första i de tre svenska Rotaxklasserna. Sedan gick det även att få en Italienbiljett, om man vann International Open (endast för Rotax) på Adriabanan några…
 Läs mer...

Svensk seger i Adria Rotax DD2

av Claes Uddgren -

Bara en vecka efter WSK:s final Cup stod Adriabanan värd för International Open för enbart Rotaxkartar. Ett helt knippe svenskar fanns på plats i de tre klasserna. Bäst gick det för Andreas Bäckman, som vann DD2 och därmed fick en biljett till den pågående Världsfinalen i Sarno, Italien.
 Läs mer...

Adrias Final Cup

av Claes Uddgren -

Den första helgen i oktober arrangerades WSK Final Cup på Adriabanan i norra Italien. Inte mindre än tolv svenska förare fanns på plats. Rekord för i år utomlands? I vilket fall gjorde Kristianstads Noah Milell det bästa resultatet, då han blev tvåa i OK-finalen, mindre än en halv sekund efter teamkompisen Karol Basz.
 Läs mer...

Teodor hetast i Micro

av Claes Uddgren -

Liksom ifjol slutade kartsäsongen i och med Höstrusket, SMK Västerås tävling, som hade sin premiär 2015 och då definitivt inte gjorde skäl för namnet. Denna lördag, den 1 oktober, var vädret åter suveränt även om det inte var riktigt lika varmt som förra året. Startfältet var något mindre, men fighterna i täten var lika heta som vanligt och först…
 Läs mer...

Onödig klass förlängde med 1,5 timmar

av Claes Uddgren -

Sverigecupen i Linköping innehöll redan nio klasser inklusive Cadetti. Så man frågar sig varför det var nödvändigt att ta med KF Junior som en tionde klass. Den körs nästan aldrig norr om Jönköping och knappt det. I Wäxjö, som har minst fyra egna förare i klassen, blev klassen inställd, men i Linköping med sex anmälda varav fem dök upp, skulle den…
 Läs mer...

Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.